Op vrijdag 21 september was ik uitgenodigd voor de pers-preview over de transitie van de Rijksmonumentale Buitenplaats Doornburgh in Maarssen. Deze buitenplaats op een prachtige plaats aan de rivier de Vecht is gekocht door MeyerBergman Erfgoed Groep, ook bekend van de overname van Paleis Soestdijk. Tot 2016 was de buitenplaats nog in bezit van en werd bewoond door de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf, een kloosterorde die is gesticht in 1114. De Zusters woonden sinds 1957 op het terrein en de laatste drie vertrokken in 2017. De kloosterorde liet in 1964 een priorij (kloostercomplex) ontwerpen door architect Jan de Jong, leerling van Dom Hans van der Laan van de Bossche School (religieuze architectuur).
De priorij is in 1966 ingewijd door Kardinaal Alfrink en is tegenwoordig een (nieuw) Rijksmonument, net als vele andere objecten op de buitenplaats, zoals uiteraard het prachtige landhuis (1721) en het park dat is ontworpen door de bekende landschapsarchitect Zocher.
Volgens Maya Meijer-Bergmans, co-founder van MeyerBergman Erfgoed Groep wordt Doornburgh de komende jaren een laboratorium voor de kunst en een atelier voor de wetenschap. De herontwikkeling zal meerdere jaren in beslag gaan nemen en volgens mij gaat er en hele spannende periode aanbreken die ik zeker op de voet zal blijven volgen. Het leuke is dat Doornburgh na jarenlang te zijn afgesloten weer wordt open gesteld voor publiek, een uitgelezen kans om deze prachtige plek verder te ontdekken.
Ik maakte tijdens de pers preview een aantal foto’s, waarvan hier een impressie: